Γιάννης Αγγελής – «Η ουσιαστική ευτυχία δεν βρίσκεται στο “έχειν” και στο “φαίνεσθαι”»

0
1794

«Το σημαντικότερο σημείο αναφοράς είναι ο εαυτός μας»

 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Για ποιο λόγο οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν όπως θα ήθελαν; Τι μας  εμποδίζει να πετύχουμε τη δική μας υπέρβαση; Πόσο μας επηρεάζουν οι περιορισμοί που δεχτήκαμε στα παιδικά μας χρόνια; Γιατί διαλέγουμε το ρόλο του θεατή; Πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές; Πού βρίσκεται η ουσιαστική ευτυχία;

Τα ερωτήματα αυτά και αρκετά άλλα διερευνά στο νέο του βιβλίο με τίτλο Το πέταγμα (Εκδόσεις Αγγελάκη) ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Γιάννης Αγγελής. Προσπαθεί να φωτίσει κάθε κρίκο από τις αλυσίδες που φυλακίζει  την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, υπενθυμίζοντάς πως την πραγματική μας δύναμη την βρίσκουμε όταν ανακαλύπτουμε την ολότητα της ύπαρξής μας και πως τα αυθεντικά θαύματα είναι αυτά που δημιουργούνται εντός μας.

Ο Γιάννης Αγγελής μιλά στο Book Bar για το νέο του βιβλίο και επισημαίνει τους κυριότερους λόγους που μας κρατούν «καθηλωμένους» στη γωνία μας και μας εμποδίζουν να «πετάξουμε».

Συνέντευξη στην Ελπίδα Πασαμιχάλη

Τί σας οδήγησε να γράψετε το νέο σας βιβλίο «Το πέταγμα»; Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι αυτό;

Αυτό που με οδήγησε, ώστε να γράψω αυτό το βιβλίο, ήταν η επιθυμία μου να εμβαθύνω στο κλινικό υλικό που βρίσκομαι αντιμέτωπος καθημερινά, αλλά και να το μοιραστώ με τους συνανθρώπους μου, ελπίζοντας να τους φανεί χρήσιμο. Για μένα η γραφή είναι ένα  υπέροχο εργαλείο εξερεύνησης που με βοηθάει να ωριμάσω ως άνθρωπος και ως ψυχοθεραπευτής. Συνάμα, το να επικοινωνώ μέσω των βιβλίων, είναι ένας τρόπος νοηματοδότησης της ίδιας μου της ζωής.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι περισσότεροι από εμάς δεν κατορθώνουμε να πλησιάσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας;

Έχω την αίσθηση πως σε κοινωνικό επίπεδο, οι αξίες της της κοινωνίας ωθούν τους ανθρώπους, όχι να ανακαλύψουν την διαφορετικότητα τους, αλλά να γίνουν ένα πιστό αντίγραφο της πλειοψηφίας. Επίσης η ελληνική οικογένεια πλάθει νέους ανθρώπους, με περιοριστικές πεποιθήσεις, που σχετίζονται με ένα έλλειμα ανικανότητας και ανεπάρκειας.

Ο κυριότερος λόγος από όλους,  ποιος εκτιμάτε ότι είναι;

Θεωρώ πως όλα αυτά που ανέφερα πρωτύτερα συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους. Όταν ένας άνθρωπος, έχει περιοριστικές πεποιθήσεις, πως θα βρει την δύναμη να καλλιεργήσει την μοναδικότητα του και να πάει ενάντια στις νόρμες της κοινωνίας.

Πρακτικά υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστούμε αυτό και να το βελτιώσουμε;

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε, πως το σημαντικότερο σημείο αναφοράς, που έχουμε, είναι ο ίδιος, ο εαυτός μας.  Με γνώμονα αυτή την συνειδητοποίηση, είναι σημαντικό, να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Η αυτογνωσία είναι η αρχή των πάντων. Επίσης είναι σημαντική η επαφή μας με την τέχνη, αλλά και ο συσχετισμός με ανθρώπους, που μας βοηθάνε να γίνουμε καλύτεροι και πιο αυθεντικοί.

Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε την επίδραση αρνητικών βιωμάτων που ενδεχομένως παραπέμπουν στην παιδική μας ηλικία και καθορίζουν την ενήλικη ζωή μας;

Ο τρόπος που υπάρχει, είναι να επεξεργαστούμε αυτά τα βιώματα με την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας  και να μην ξεχνάμε πως οι γονείς μας ευθύνονται για αυτό που είμαστε. Εμείς ευθυνόμαστε, για αυτό που επρόκειτο, να γίνουμε.

Το βιβλίο σας στοχεύει στην επαγγελματική επιτυχία, στην προσωπική ευτυχία ή και στα δύο μαζί;

Στοχεύει,  να βοηθήσει τους ανθρώπους, να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να ζήσουν μια ζωή με εσωτερική γαλήνη και νόημα.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πλάνη για τον σύγχρονο άνθρωπο;

Ότι η ουσιαστική ευτυχία βρίσκεται σε ένα διαρκές ‘’έχειν’’ και ‘’φαίνεσθαι’’. Κατά την άποψή μου, η ευτυχία βρίσκεται, στο σημείο που ο καθένας θα καταφέρει,  να αποδεχτεί τον εαυτό του, να ανακαλύψει τα ταλέντα του και γενικότερα την ομορφιά του, και να τα  δωρίσει στην κοινωνία, δίχως ψευδαισθήσεις προσωπικής αθανασίας.

 

 

Γιάννης Αγγελής Quotes

  • «Μπέρδεψες το “φοβάμαι” με το “φοβούνται” και το “δεν μπορούν” με το “δεν μπορώ”. «Πέταξε όσο πιο ψηλά μπορείς, πριν γίνεις χώμα. Αυτό αξίζει».
  • Η απάντηση στο αδιέξοδο, είναι ο δρόμος που δεν είναι τίποτα άλλο από το πάθος για ζωή. Να γεύεσαι το κάθε λεπτό που περνάει και να διερωτάσαι πόσο τυχερός είσαι που το ζεις. Αυτό είναι όλο.
  • Αν συνειδητοποιούσαν οι άνθρωποι πως η μετάβαση είναι από τα κυρίαρχα συστατικά της ζωής, τότε είμαι σίγουρος πως θα βίωναν την ευτυχία με μεγαλύτερη πληρότητα και θα ήταν αυτομάτως πιο ανθεκτικοί στην περίοδο της δυστυχίας, προσπαθώντας παράλληλα να μάθουν μέσα από αυτήν τη συνθήκη.
  • Είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις που σ’ τις έχουν εμφυτέψει από παιδί και μοιάζουν σαν μικροσκοπικός φακός, που κάνει τον ορίζοντα να φαίνεται μικρότερος στα μάτια σου, από αυτό που πραγματικά είναι.
  • Ακούμε χιλιάδες φωνές κάθε μέρα μέσα στα αφτιά μας, λέγοντάς μας τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Προβολές επί προβολών σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εαυτό του πραγματικά. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραδειγματιστούμε από τον Οδυσσέα. Να δεθούμε στο δικό μας κατάρτι και να μην παρασυρθούμε από τα ελκυστικά ή ακόμα τρομαχτικά λόγια των άλλων.
  • Πιστεύω πως το πιο επαναστατικό πράγμα σήμερα είναι η υπέρβαση των δυνατοτήτων του κάθε ανθρώπου, ώστε να αναδείξει τον χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητά του. Η εσωτερική ομορφιά του καθενός μας μπορεί να σώσει αυτόν τον κόσμο.
  • Μια αγάπη που μένει σε μια κατάσταση εξιδανίκευσης δεν είναι μια πραγματική αγάπη, απλά ένας συγκαλυμμένος φόβος.
  • Στην αρένα της ζωής δεν διάλεξες τον ρόλο του θεατή, αλλά αυτού που είναι πρωταγωνιστής. Ο πρωταγωνιστής σίγουρα θα χάνει κάποιες φορές, αλλά αν διαβάσει με ωριμότητα τα λάθη του γεύεται και τη νίκη. Ενώ ο θεατής παραμένει θεατής που μόνο παρακολουθεί.
  • Το να θέτουμε ουσιαστικά ερωτήματα είναι ο πραγματικός τρόπος να στρέψουμε την προσωπική μας πυξίδα εκεί που πραγματικά θέλουμε.
  • Η μοναδική ασφάλεια είναι η συμφιλίωση με την ανασφάλεια και το αναπάντεχο της ζωής.

 

ΒΙΟ

O Γιάννης Αγγελής γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Κρήτης. Μετέπειτα ειδικεύτηκε στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, αποφοιτώντας από το κέντρο «Βίλχελμ Ράιχ» – Ελληνικό Ινστιτούτο νευροφυτοθεραπείας και ανάλυσης χαρακτήρα. Εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός παρέχοντας συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη σε ευπαθείς ομάδες, ενώ αυτήν την περίοδο διατηρεί ιδιωτικό γραφείο ως ψυχοθεραπευτής, παρέχοντας θεραπεία σε εφήβους και ενήλικες, ενώ δραστηριοποιείται ακόμα και στον συντονισμό ομάδων αυτογνωσίας.

Άρχισε να ασχολείται με το γράψιμο από το μαθητικά του χρόνια. Έχει βραβευτεί σε αρκετούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες ψυχολογίας και εν γένει κοινωνικού προβληματισμού. Επιπλέον έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, υπό την καθοδήγηση του Μισέλ Φάις. Επίσης έχει εκδώσει το βιβλίο «Εξέγερση» από τις εκδόσεις Αέναον.

 

 

INFO

Το πέταγμα

Κείμενα αυτοβελτίωσης

Γιάννης Αγγελής

Εκδόσεις Αγγελάκη

Σελ. 130, Τιμή € 13,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Ονόματα των Τυχερών

Θανάσης Αθανασιάδης, Αθήνα

Ιωάννα Πάδη, Αθήνα

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Το πέταγμα, Γιάννης Αγγελής, Εκδόσεις Αγγελάκη

 

 ΕΔΩ Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής

 

Διαβάστε του όρους συμμετοχής

  • Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής
  • Γράψτε το Ονοματεπώνυμο, την Ταχυδρομική σας διεύθυνση και ένα Κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
  • Αν μένετε στην Αθήνα θα παραλάβετε το αντίτυπό σας από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Αγγελάκη, Χαριλάου Τρικούπη 41, καθημερινά, 9.00 – 6.00,  ΤΗΛ  210 3826220 με την Αστυνομική Ταυτότητα και ό,τι άλλο προβλέπουν τα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ.
  • Αν είστε κάτοικος εκτός Αθηνών θα παραλάβετε το αντίτυπο Ταχυδρομικά.
  • Δύο τυχεροί θα πάρουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου.
  • Δεν μπορεί να γίνει αποστολή στο εξωτερικό.
  • Παρακαλούμε να συμπληρώνετε τα στοιχεία σας (όνομα –διεύθυνση) με ελληνικούς χαρακτήρες για να αποφεύγονται τα λάθη.
  • Μετά τη λήξη του διαγωνισμού τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στο Book Bar.

Καλή Τύχη!!!