Γαλλικές δάφνες στο «Σαν μυθιστόρημα» του Γιάννη Κιουρτσάκη

0
751

Θερμή υποδοχή από τον γαλλικό τύπο

 

Εξαιρετικά επαινετικές κριτικές αποσπά η γαλλική μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Γιάννη Κιουρτσάκη (Κέδρος, 1995) με τίτλο Le dicôlon από τις εκδόσεις Verdier, σε μετάφραση του René Bouchet. Εκτός από το σημαντικό αφιέρωμα του λογοτεχνικού περιοδικού Latelier du Roman (τεύχος 65, Μάιος 2011), ο γαλλικός Τύπος υπογραμμίζει την υψηλή λογοτεχνική ποιότητα και την άκρως επίκαιρη ελληνική και ευρωπαϊκή διάσταση του βιβλίου.

 

«Μια πνευματική περιπέτεια στοιχειωμένη από αρχαίους μύθους, ένα ολικό μυθιστόρημα για την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, όπου το προσωπικό και το συλλογικό συμπλέκονται σε μιαν υπέροχη γλώσσα […] Μυθιστόρημα – κόσμος, κατεξοχήν ευρωπαϊκό». (Σεμπαστιέν Λαπάκ, Le Figaro, 16.06.11)

 

«Ένα δυνατό και προφητικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσουμε για να ξεπεράσουμε όλες τις επιφανειακές αναλύσεις για την περιβόητη “ελληνική κρίση”». (Φλοράνς Νουαβίλ, Le Monde, 8.06.11).

 

«Υπέροχο […] προυστικό μυθιστόρημα […] σαν μουσική φούγκα, ψηφιδωτό ημερολογίου, επιστολογραφίας, αφήγησης και ιστορίας […] ανθρώπων μέσα στην Ιστορία». (Ολιβιέ Ρενώ, ArtPress, Μάιος 2011)

«Ένα έξοχο μυθιστόρημα μαθητείας. Μια οδύσσεια προς τη χαμένη παιδική ηλικία […]. Μια παραβολή για τη μοίρα της Ελλάδας που διχάζεται ανάμεσα στο μυθικό της παρελθόν και στην επιθυμία της να ενταχτεί σε μια Ευρώπη που την αγνοεί και την περιφρονεί […] Τα [σημερινά] δραματικά γεγονότα επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις του βιβλίου». (Αντρέ Κλαβέλ, Lire, Απρ. 2011)

«Ένα ποιητικό μυθιστόρημα […] που προσεγγίζει την οικουμενικότητα […] όπου το [προσωπικό] πένθος είναι εκείνο μιας χώρας κι ενός ευρωπαϊκού ονείρου». (Σοφί Πυζάς, Transfuge, Φεβρ. 2011)

To βιβλίο «Σαν μυθιστόρημα» του Γιάννη Κιουρτσάκη κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος

 

Περισσότερα: http://www.editions-verdier.fr/v3/oeuvre-ledicolon.html

 

 

Κιουρτσάκης Γιάννης (Αθήνα 1941). Κατάγεται από τα Χανιά. Πεζογράφος. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι, αλλά αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της προφορικής παράδοσης. Έργα: Μελέτες: «Ελληνισμός και δύση στο στοχασμό του Σεφέρη», «Προφορική παράδοση και ομαδική δημιουργία», «Καρναβάλι και Καραγκιόζης», (1985, β΄ κρατικό βραβείο δοκιμίου), «Το πρόβλημα της παράδοσης», «Σαν μυθιστόρημα» (1995, βραβείο περιοδικού «Διαβάζω»), «Εμείς οι άλλοι».

info@bookbar.gr