Τεύκρος Μιχαηλίδης – Εικασία 3ν+1

0
119

 

 

Η Εικασία 3ν+1 και το άλυτο πρόβλημα της διαφθοράς

 

Η Εικασία 3ν+1 μπορεί να αποτελεί μέχρι σήμερα ένα άλυτο πρόβλημα των Μαθηματικών, όμως στο βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη με τον ομώνυμο τίτλο γίνεται το κλειδί με το οποίο εξιχνιάζονται μια σειρά από αποτρόπαια εγκλήματα, αποκαλύπτοντας ένα ανθρωποφάγο παρασκήνιο παρανομίας με το καμουφλάζ της νομιμότητας.

Γράφει η Ελπίδα Πασαμιχάλη

Νονοί της νύχτας. ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, δικαστικά κυκλώματα, διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, εταιρίες στοιχημάτων και αδίστακτοι κακοποιοί με το κοστούμι του επιχειρηματία, στήνουν ένα εγκληματικό παρασκήνιο διαπλοκής, με φόντο τις απροστάτευτες προσφυγικές ροές και τα κακόφημα νυχτερινά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας.

Η υπαστυνόμος του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ζωής Όλγα Πετροπούλου, μια έξυπνη γοητευτική και δραστήρια νέα γυναίκα αποδέχεται την πρόκληση της εξιχνίασης των πολλαπλών και φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους δολοφονιών αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές διαδρομές της παρανομίας.

Η Εικασία 3ν+1 σε στρατηγικό και συμβολικό ρόλο

Κρίσιμο εργαλείο για το ξεσκέπασμα του εγκληματικού παρασκηνίου γίνεται η Εικασία 3ν+1 με στρατηγικό αλλά και συμβολικό ρόλο. Διότι πρόκειται για ένα πρόβλημα των μαθηματικών που ενώ διαπιστώνουμε πρακτικά ότι αληθεύει δεν έχουμε καταφέρει επιστημονικά να το αποδείξουμε! Ακριβώς όπως συμβαίνει και με ένα πλήθος από σκανδαλώδεις υποθέσεις της δημόσιας ζωής. Όπου όλοι ξέρουμε ότι αληθεύουν όμως δεν μπορούμε να βρούμε τις αποδείξεις! Αυτές τις αποδείξεις θα αναζητήσει και η Όλγα Πετροπούλου, τις αδιαμφησβήτητες αποδείξεις που θα χτίσουν ένα ισχυρό κατηγορητήριο για τους ενόχους.

Τα μαθηματικά γίνονται ένα κρίσιμο εργαλείο για να αποκαλυφθούν αστυνομικά μυστήρια και ο Τεύκρος Μιχαηλίδης τα χρησιμοποιεί για να μας δώσει ένα ακόμη έξοχο βιβλίο «μαθηματικής λογοτεχνίας».  

Εικασία 3ν+1 ή Ακολουθία του χαλαζιού

Ποια είναι όμως η Εικασία 3ν+1; Πρόκειται για ένα πρόβλημα των μαθηματικών που είναι περισσότερο γνωστό ως Εικασία Κόλατζ από τον μαθηματικό Λόθαρ Κόλατζ ο οποίος την πρότεινε για πρώτη φορά το 1937.  είναι επίσης γνωστή ως Εικασία 3ν+1εικασία Ούλαμπρόβλημα Κακουτάνιεικασία Θουέιτς, αλγόριθμος του Χάσε αλλά και πρόβλημα των Συρακουσών. Είναι επίσης γνωστή με το ποιητικό όνομα  ακολουθία χαλαζιού (επειδή οι τιμές που  προκύπτουν συνήθως υπόκεινται σε πολλαπλές καταβάσεις και αναβάσεις σαν τους  κόκκους του χαλαζιού σε ένα σύννεφο), αλλά και ως θαυμαστοί αριθμοί.

Η Εικασία συνοψίζεται ως εξής: Παίρνουμε έναν οποιοδήποτε θετικό ακέραιο ν. Αν ο ν είναι άρτιος τον διαιρούμε δια 2 και παίρνουμε τον ν/2. Αν ο ν είναι περιττός τον πολλαπλασιάζουμε επί 3 και προσθέτουμε τον 1 οπότε παίρνουμε τον 3ν+1. Αυτός θα είναι ζυγός. Διαιρούμε και πάλι. Για παράδειγμα το 13 είναι περιττός, θα γίνει 3Χ13+1=40 Το 40 είναι ζυγός θα διαιρεθεί δια δυο και θα δώσει 20, μετά 10,μετά 5. Το 5 είναι περιττός 3Χ5+1=16, μετά 8, μετά 4, μετά 2, μετά 1. Σύμφωνα με την Εικασία 3ν+1, αν ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία, μοιραία θα καταλήξουμε κάποια στιγμή στον αριθμό 1 για όλους τους αριθμούς. Και το ερώτημα είναι: Αυτό ισχύει «Για Όλους τους αριθμούς;» Ή μήπως υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που ξεφεύγουν; Και ενώ η εμπειρία αλλά και όλοι οι μαθηματικοί πιστεύουν ότι ισχύει για Όλους τους ακεραίους, κανείς μαθηματικός μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη μαθηματική απόδειξη.

Μια στρίπερ – μαθηματικός

Στο αστυνομικό μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη, την ευγενή φιλοδοξία να αποδείξει την περίφημη Εικασία έχει το πιο απίθανο πρόσωπο. Μια χαριτωμένη κοπέλα που συστήνεται με το εξωτικό όνομα Τζένιφερ, ισχυρίζεται ότι κατάγεται από το Μαρόκο και εργάζεται στο στριπτιζάδικο Eroticon. Αν είναι δυνατόν! Και όμως.

Η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας αυτής της κοπέλας οδηγεί όχι μόνο στην διερεύνηση μιας αιματηρής αστυνομικής υπόθεσης, αλλά και στο ξεδίπλωμα μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της εποχής μας: της τραγικής μοίρας των προσφύγων. Των ανθρώπων που επιβιώνουν από τις φλόγες των πολέμων και στην προσπάθεια τους να διασωθούν καταλήγουν εμπόρευμα στην «ελεύθερη αγορά» της Δύσης.

Διότι το «καλλιτεχνικό» ψευδώνυμο «Τζένιφερ από το Μαρόκο» κρύβει μια νεαρή πρόσφυγα από τη Συρία, ταλαντούχο μαθηματικό, η οποία έχασε στους βομβαρδισμούς, σπίτι, οικογένεια, τα πάντα και έπεσε στα νύχια των διακινητών, οι οποίοι την προώθησαν στα βρώμικα κυκλώματα της νυχτερινής Αθήνας, κρατώντας την ουσιαστικά αιχμάλωτη και κάτω από τη μύτη των αρχών.

Δυο πανομοιότυπες δολοφονίες

Το αστυνομικό θρίλερ αρχίζει να ξετυλίγεται όταν έξω από το φτωχικό διαμέρισμά του στην Κυψέλη βρίσκεται δολοφονημένος μέσα σε μια λίμνη αίματος, ο 36χρονος πρώην ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια παράγων του ποδοσφαίρου Χρίστος Λαμπρόπουλος. Στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε γεννήσει μεγάλες προσδοκίες για διεθνή σταδιοδρομία με το ταλέντο του και οι θαυμαστές του τον φώναζαν Κριστιάνο. Στη συνέχεια διέψευσε τους πάντες και βρέθηκε μπλεγμένος στα κυκλώματα της νύχτας εθισμένος στον τζόγο, έρμαιο στα νύχια των τοκογλύφων.

Λίγες μέρες μετά, στο πολυτελές διαμέρισμά του, βρίσκεται δολοφονημένος με πανομοιότυπο τρόπο, κομμένη καρωτίδα, ο δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, Απόστολος Φωτεινός. Η δολοφονία φέρνει στο φως  ότι ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότησή του, ο  αξιοσέβαστος δικαστής είχε καταφέρει να συγκεντρώσει με αδιαφανή τρόπο, το εξίσου αξιοσέβαστο ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδίαζε μια καθ’ όλα αξιοσέβαστη και πλούσια ζωή σε κάποιον εξωτικό παράδεισο.  

Οι πανομοιότυπες δολοφονίες «μυρίζουν» επαγγελματία εκτελεστή, όμως τα ευρήματα ενοχοποιούν την δήθεν Τζένιφερ από το δήθεν Μαρόκο.

Παραδικαστικά κυκλώματα και παράνομη διακίνηση μεταναστών

Και στο σημείο αυτό η εξονυχιστική έρευνα της Όλγας Πετροπούλου φέρνει στο φως τα πλοκάμια της διαπλοκής και της διαφθοράς. Μυστηριώδεις και σκανδαλώδεις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων με φωτογραφικές δικαστικές αποφάσεις, διεθνή γραφεία στοιχημάτων με στημένους αγώνες, αδίστακτοι τοκογλύφοι έτοιμοι να πιούν το αίμα των οφειλετών,  κορεάτικες πολυεθνικές και κινέζικη μαφία, συμπλέκονται με κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και ΜΚΟ που με το πρόσχημα της φιλανθρωπίας εμπλέκονται σε κυκλώματα σωματεμπορίας αλλά και εμπορίου ανθρώπινων οργάνων.

Στην εξιχνίαση των εγκλημάτων εκτός από την Όλγα Πετροπούλου και την ομάδα της συμβάλουν και δυο ακόμη πρωταγωνιστικά πρόσωπα.

Η τραπεζική φούσκα και ένα  golden boy με τύψεις

Το ένα είναι ο Κοσμάς Στεφάνου, πρώην υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, που -αλίμονο- βρέθηκε στα αζήτητα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Με την προσωπικότητα του Στεφάνου ο Τεύκρος Μιχαηλίδης ιχνογραφεί αριστοτεχνικά τις νοσηρές παθογένειες που δημιούργησαν την τεράστια τραπεζική «φούσκα».

Παθογένειες που ξεκινούν από το παντοδύναμο πελατειακό κράτος της μεταπολίτευσης και διατρέχουν τη λεωφόρο της σπατάλης με δανεικά, από πιστωτικές κάρτες και διακοποδάνεια, μέχρι στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που στο τέλος «κοκκίνισαν» για να καταλήξουν στο «πάρτι» του Χρηματιστηρίου και το φαγοπότι της Ολυμπιάδας.

Σκιαγραφείται επίσης ο διαχρονικός καιροσκοπισμός των  επίδοξων golden boys, η συνείδηση των οποίων είναι αντιστρόφως ανάλογη των τραπεζικών τους λογαριασμών. Λιγοστεύει όσο ο τραπεζικός τους λογαριασμός μεγαλώνει από τα μπόνους και τις μίζες και μεγαλώνει όταν ο τραπεζικός λογαριασμός λιγοστεύει και συρρικνώνεται.

Σε περίοδο αυτοκριτικής λοιπόν το πρώην golden boy Κοσμάς Στεφάνου, εξαρτημένος από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά,  αναδεικνύεται σε καθοριστικό πρόσωπο της υπόθεσης για την εξιχνίαση των εγκλημάτων.

Ένας άστεγος με πτυχίο καθηγητή….  

Το άλλο καθοριστικό πρόσωπο είναι ένας άστεγος που κοιμάται σε ένα εγκαταλειμμένο  ερείπιο δίπλα στο στριπτιζάδικο που δουλεύει η Τζένιφερ, μια γραφική φιγούρα που τα κορίτσια του μαγαζιού τον αγαπούν και τον φωνάζουν Δάσκαλο, λόγω της πλατιάς του μόρφωσης.

Όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, ο γραφικός άστεγος με το παρατσούκλι «Δάσκαλος», υπήρξε πράγματι δάσκαλος. Για την ακρίβεια ήταν καθηγητής φιλόλογος σε ένα ακριβοπληρωμένο ξενόγλωσσο Ιδιωτικό Κολλέγιο. Ωστόσο απολύθηκε μετά από μια πλεκτάνη που έστησε εις βάρος του ο διευθυντής του Κολλεγίου, ένα άτομο με περιορισμένες γνώσεις αλλά με ισχυρές γνωριμίες και εκλεκτός των ιδιοκτητών.

«Νόμιζα ότι αυτά γίνονται μόνο στο δημόσιο», σχολίασε η Όλγα.

Ο Λύκος δεν κατάλαβε την ειρωνεία. «Όχι, όχι. Η φίλη μου είπε ότι όλα όσα ακούμε κάθε τόσο για το δημόσιο γίνονται και εκεί μέσα. Αγορές με υπερτιμημένα τιμολόγια, προσλήψεις από το παράθυρο, λαθροχειρίες….» (σελ. 135)

Οι επιτυχημένοι και οι άριστοι

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης συνθέτει αριστοτεχνικά τις προσωπικότητες των ηρώων του. Μια ταλαντούχος μαθηματικός που καταλήγει στρίπερ, ένα golden boy που περνά στην ανεργία μόλις αποκτήσει συνείδηση και …τύψεις, ένας καταξιωμένος καθηγητής που καταλήγει άστεγος, ένας γκάνγκστερ ως φιλάνθρωπος πρόεδρος ΜΚΟ και δομής φιλοξενίας προσφύγων, ένας αξιοσέβαστος δικαστής με αμαρτωλά προσωπικά γούστα. Μια κοινωνία όπου οι επιτυχημένοι δεν είναι άριστοι και οι άριστοι δεν είναι επιτυχημένοι.

Απολαυστικό, ευφυές, καυστικό και με άρτια μυθιστορηματική αρχιτεκτονική το μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη μαγνητίζει τον αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος και απονέμει την πολυπόθητη δικαιοσύνη. Χάρη στην εξυπνάδα και την εντιμότητα της Όλγας Πετροπούλου αλλά και την Εικασία 3ν+1, οι ένοχοι θα αποκαλυφθούν και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Προσφέροντας αυθεντική ηθική ικανοποίηση στον αναγνώστη, κάτι που συμβαίνει τόσο σπάνια στην πραγματική ζωή….

 

 

INFO

 

Εικασία 3ν+1

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Αστυνομικό μυθιστόρημα

Μαθηματική μυθοπλασία

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ. 240, Τιμή € 16,60

 

 

 

 

 

Τεύκρος Μιχαηλίδης

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Πολάρ. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία Έτερος εγώ είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

(Πηγή: “Εκδόσεις Ψυχογιός”, 2024)